Fortalt av Jan R. Tynes
I 1927 startet Bernhard R. Tynes opp Tynes møbelfabrikk i en kjeller på Sykkylven, etter et år på snekkerskole i Molde. Allerede i 1930 ble det bygget en toetasjesfabrikk. De tidlige Tynes møblene var kjent for sin rike utskjæringskunst. Håndskårne dekorasjoner var moderne på den tid, og kjøpesterke kundene satt pris på den høye kvaliteten.
Fjorden var den enkle transportveien i tidligere tider. Men var det is på fjorden, måtte det sages råk for Tynes-skuta slik at den kunne hente ferdige møbler og levere fra seg materialer - furu, eik, teak og mahogni. Andre ganger måtte møblene fraktes på slede over fjordisen til iskanten.
Med tiden laget Tynes møbelfabrikk både møbler i heltre og lettere finérmøbler. Flere norske ambassader var møblert med salonger fra Tynes. Ved ett tilfelle, ble det levert et soveromsmøblement med kunstferdige utskjæringer og integrert belysning til en saudiarabisk prins.
Bernhard R. Tynes var en aktiv gründer. Han var produktutvikler, innkjøpssjef, selger og administrerende direktør. Før krigen hadde bedriften om lag 100 ansatte, men krigen førte med seg råvaremangel og produksjonsnedgang. Da freden kom var det bare 20 ansatte igjen. Arbeidet tok seg opp i etterkrigstiden, og allerede i 1955 hadde bedriften vokst til 57 personer.
Etter hvert ble det mange møbelfabrikker i Sykkylven. Flere gikk med drømmer om å starte egen bedrift. Når de så at naboen fikk det til, ble de fristet til å prøve selv. Mange Sykkylven fabrikker har sitt utspring i Tynes møbelfabrikk. Tidligere ansatte hos Tynes grunnla Hjellegjerde møbler, Brødrene Blindheim og Lade møbelfabrikk. Etter 75 år med produksjon, ble Tynes møbler i 2001 overtatt av Hjellegjerde møbler og fabrikken lagt ned.
I dag har Jan R. Tynes tatt opp familiearven og relansert Tynes møbler.